lauantai 17. maaliskuuta 2012

Kohti kesää 2012

"Kohta 23-vuotiaalle keskipitkiä matkoja juoksevalle Tuomo Saloselle alkava yleisurheilukausi on mielenkiintoinen. Useiden arvokisojen sävyttämä kesä on täynnä kutkuttavia haasteita, joihin raamikas urheilija pääsee tarttumaan kohtuullisen hyvä talvikausi takanaan.

- Talvikausi on pääpiirteissään sujunut kohtuullisen hyvin. Ennakkoasetelmana kauteen lähtiessä oli se, että vasen nilkkani tähystettiin lokakuun puolivälissä ja juoksuaskeleita otin vasta marraskuun loppupuolella. Joulu-tammikuussa olin neljän viikon harjoitusleirillä Etelä-Afrikan Potchefstroomissa, jossa olen nyt jälleen, ja leiri sujui varsin nousujohteisesti. Hallikilpailut menivät pääpiirteissään toivomallani tavalla. SM-hallien kaksi hopeamitalia oli keskimäärin hyvä suoritus, toiselta puolen maapalloa tavoitettu Salonen kertoo.
Viime vuonna kotimaisen yleisurheilun tilaa leimasi vahva pettymys ja muutoshakuisuus. Penkin alle menneiden MM-kisojen jälkeen päitä vaadittiin vadille ja muutoksia luvattiin.
- Järjestörakenteita ja toimintatapoja kyseenalaistettiin varmasti aiheellisestikin viime kesän mitalittomuuden jäljiltä ja taidettiinpa siinä hötäkässä muutoksiakin luvata jostain suusta. Ainakin panostusta tulevan kesän kotikisoihin luvattiin ja samassa yhteydessä kovasti mainostettiin marraskuun leiriä täällä samaisessa Potchefstroomissa, jossa itsekin olen leireillyt. Totuus taisi valitettavasti olla se, että tämä ylimääräinen harjoitusleiri, jota siis tarjottiin liiton piikkiin luonnollisesti vain erittäin rajatulle joukolle, olikin ainoa lisäpanostus, joka liitolta näin kotikisojen alla löytyi. Urheiluliiton rahallista tukea nauttivien urheilijoiden joukko ei, ainakaan merkittävästi, kasvanut täksi vuodeksi kuten eivät myöskään näiden urheilijoiden saamat tukisummat., Salonen taustoittaa.
Helsingissä järjestettävät yleisurheilun EM-kisat ovat tuoneet oman mausteensa myös lakimieheksi opiskelevan Salosen valmistautumiseen.
- Oma valmistautumiseni kohti tulevaa tärkeää kesää on siltä osin erilainen aikaisempaan verrattuna, että pyrin leireilemään ulkomailla hyvissä olosuhteissa mahdollisimman paljon, jotta harjoittelu olisi laadukasta ja tehokasta. Kaksi kuukauden leiriä Etelä-Afrikassa saavat vielä jatkokseen kolmen viikon mittaisen vauhtipätkän Portugalin Monte Gordossa huhti-toukokuussa.
Salonen ei nauti liiton rahallista tukea, joten rahoitus ulkomaan harjoitusjaksoihin on revittävä jotain muuta kautta. Onneksi hänellä on takanaan vahva tukiverkosto.
- Itse en ole SUL:lta rahallista tukea tälle vuodelle saanut, sillä en kuulu mihinkään liiton valmennusryhmään Niinpä kotikisat eivät ole tuoneet tulosrajojen tavoitteluun mitään lisäapua, vaan omakin tilanteeni on hieman heikompi kuin viime vuonna, jolloin vielä kuuluin nuorten EM-ryhmään (NEM-ryhmä) ja sain siis pientä tukea lajiliitolta. Liiton antaman tuen osalta nyt onkin itseni kohdalla heikoin tilanne moneen vuoteen, mutta pari henkilökohtaista sponsoria, oma seura ja vanhemmat sekä osa-aikainen työskentely ovat tarjonneet opintotuen ohella rahoituksen siihen, että harjoittelun järjestäminen onnistuu edes jollain tavalla järkevästi.
Urheilun muutostyöryhmä toi jo ennakkoraportissaan esiin Veikkausvoittovarojen jakautuvan itse urheilijoiden sijasta suurelta osaksi toimistotyöhön. Espoon Tapioita edustava Salonen on huomannut yleisurheilun puolella samankaltaisia ongelmia ja lähettää selkeät terveiset Suomen Urheiluliittoon.
- Pitkällä tähtäimellä toivoisin liitolta näkemystä jakaa tukea urheilijoille laajalla rintamalla, jotta uusia menestyjiä nousee esille. Valitettavan usein rahat taitavat ohjautua raskaisiin järjestörakenteisiin ja itse urheilijoille jää vain pieni osa yleisurheilussa pyörivästä rahamäärästä.
Tiedusteltaessa kunnianhimoisen urheilijan tavoitteita ensi kesäksi, tulevat vastaukset kuin tykin suusta.
- Tulevan kilpailukauden tavoitteenani on Helsingin EM-kilpailuiden tulosraja, jonka rikkominen kylläkin vaatii roimaa parannusta ennätykseeni. Yleisesti kesän kilpailukauden osalta tavoitteenani on tehdä selvät parannukset ennätyksiini ja loppukesän osalta tietenkin napata ensimmäinen mitali Kalevan kisoista neljän SM-hallikisojen mitalini jatkoksi. Myös Ruotsi-ottelu on merkattu isolla kauden kilpailusuunnitelmaan., Salonen toteaa.
Pitkällä aikavälillä määrätietoisella juoksijalupauksella siintää selkeä päämäärä.
- Pitkällä tähtäimellä tavoitteenani on vuoden 2014 EM-kisat ja eurooppalaisen kärjen saavuttaminen, nuorukainen lataa."

Jutun kirjoittaja: Panu Kolsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti