keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Juoksuaskelia - kev(ennet)yin askelin

Harjoitukset ovat jatkuneet kyynärsauvajuoksujen (kts. ed. päivitys) jälkeen pääasiassa pyörän selässä ja vedessä menneiden viikkojen aikana ja harjoitustunteja onkin kertynyt kohtuullisen mukavasti - karkeasti noin 13-15h viikossa ja päälle nilkan kuntoutusjumppaa useita kertoja viikossa pieninä ja vähän suurempinakin annoksina. Tukitiimi on myös pidetty kiireisenä ja ohjelmassa onkin ollut niin hierontaa (Kiitos Jonne, www.jestraining.fi ), kiropraktikkokäyntejä (Kiitos Roope, www.kirocenter.fi ) sekä fysioterapiaa/kuntoutusohjeistusta (Kiitos Jami, www.artfysio.fi ). Kokonaisuudessaan nilkan kuntoutuminen on toistaiseksi edennyt ihan aikataulussa, eikä isompaa takapakkia ole missään vaiheessa tullut. Ei nyt vielä kuitenkaan hihkuta liikoja, sillä tie on aika pitkä, että voi sanoa nilkan olevan kunnossa... tai ainakin siihen että voi sanoa miehen olevan kunnossa!

Viikko sitten päästinkin jo tavallaan juoksun makuun, sillä vuorossa oli lääkäri Ilkka Räsäsen valvovan silmän alla Omasairaalan tiloissa Helsingin Huopalahdessa suoritettu ensimmäinen kokeilukerta AlterG -juoksumatolla. AlterG Anti-Gravity -juoksumaton avulla voidaan siis painokevennetysti aloittaa kuntoutusvaiheessa juoksu huomattavasti tavallista aiemmin ja niinpä pääsinkin itsekin kokeilemaan juoksua jo viiden viikon kuluttua leikkauksesta.

AlterG:n painokevennys perustuu paineilmatekniikkaan, jonka avulla kehonpainoa voidaan kyseisellä matolla juostessa vähentää jopa 80%. Näin saadaan niveliin ja lihaksiin kohdistuva rasitus huomattavasti pienemmäksi, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi leikkauksista toivuttaessa tai muuten rasitusvammoista kärsivillä/toipuvilla. Säätömahdollisuus painokevennyksen osalta on prosenttiyksikön välein, joten varsin portaattomasti voi kuormitusta säätää. Käytännössä mattoa käyttävä henkilö siis pukeutuu shortseihin, joiden yläosa kiinnitetään vetoketjulla juoksumaton ympärillä olevaan koteloon. Näin muodostuu paineistettu ja ilmatiivis kotelointi, jonka avulla painovoiman vaikutusta kehoon voidaan säätää.

This is what I talk about, when I talk about AlterG.

Omista AlterG-kerroista ensimmäinen aloitettiin laitteeseen tutustumisella ja Ilkka kävi läpi varusteiden toimintaa sekä omia käyttökokemuksiaan. Pömpeliin sisään hypättyäni pääsin keventämään hiukan 75-kiloista ruhoani, sillä kevennys asetettiin 50-prosenttiin, joten otin leikkauksen jälkeen ensimmäiset hölkkäaskeleeni - ja ensimmäiset juoksuaskeleet sitten toukokuun puolenvälin - noin 37,5-kiloisena. Aika kevyttä puuhaa muuten!

A sneaky AlterG -selfie never hurt anyone.

Suurella kevennyksellä juostessa on mahdollisimman juoksutuntemuksen löytämiseksi kasvatettava maton kulmaa melko korkeaksi, sillä muutoin fiilis on kuin laputtelisi koko ajan alamäkeen. Ilkka olikin tästä jo aikaisemmin maininnut, mutta ajattelin, että kyseessä on vain vanhan koukkupolven virheelliset tuntemukset matolla... Oli kuitenkin todettava, että 50%-kevennyksellä juostaessa on ihan paikallaan nostaa kulmaa jopa 12%:iin ja juostaessa 60%-kehonpainosta on vielä n.10%-nousukulma oikeinkin paikallaan. Karkeana arviona voisi todeta, että 12% nousukulma on hyvä juostaessa 50%-kehonpainosta ja sen jälkeen jokainen viiden prosenttiyksikön lisäys kehonpainosta vähentää nousukulmaa noin yhdellä prosenttiyksiköllä. Ainakin jos sitä nyt omaan perstuntumaan voi luottaa...

Askellusta voi Omasairaalan AlterG -juoksumatolla tarkkailla ruudulta edestä, sivulta ja takaapäin kuvattuna. Kuvakulma vaihtuu nappia painamalla!

Runner's High:n toimitusjohtaja Aki Nummela oli käynyt jo aiemmin kokeilemassa vastaavaa kevennysjuoksumattoa ja varoitteli, että kehikko tuntuu pitävän juoksijan melko paikallaan juostessa ja käsiäkin joutuu pitämään hiukan luonnottoman korkealla. Samalla kyseinen toimitusjohtaja tosin puhisi, että "Pitäisi varmaan laihduttaa, kun 10% kevennys tuntui niin hyvältä!"... Kehikko ei ainakaan itseäni ole tosin häirinnyt, joskin voi olla jopa helpompi keskivartalon pidon kannalta juosta laitteessa, joka tukee vyötäröltä, mutta eron näkee ehkä sitten, kun juoksuaskeleita kertyy myös ilman kevennyksiä. Käsiä ei AlterG:llä juostessa tosiaan pidä roikottaa, sillä muuten ne kyllä osuvat ilmatyynyyn, mutta ihan galenruppina ei käsiä kuitenkaan tarvitse kainaloissa kannatella.

Takana on nyt vasta muutama kokeilu painokevennettyä juoksua ja kehonpainosta on ensimmäisen kerran jälkeen ollut käytössä 60-70%, joten varsin letkeästi on saanut rallatella noin 45-53 -kiloisena. Vähitellen tarkoitus on nostaa kevennystä, mutta lääkäriosastolta tuli vahvaa suositusta sille että kevennystä ei nosta liian nopeasti ainakaan vauhdikkaammassa juoksussa. Seuraavana askeleena lieneekin VK-alueen kutittelu melko reilulla painokevennyksellä ja vasta myöhemmin sitten otetaan lisää kuormaa ja elopainoa käyttöön!

Myönnetään. On sitä tullut jo hikeen asti hölkättyä. Että sellaisessa kunnossa...

Asiasta ja erityisesti AlterG -juoksumaton kokeilemisesta kiinnostuneille kerrottakoon, että kyseisellä matolla on mahdollisuus päästä juoksemaan Omasairaalassa Helsingissä. Varauksia matolle voi tehdä 30min mittaisina. Ainakin ensimmäisellä kerralla on kuitenkin tarpeen tutustua laitteistoon käytön osaavan lääkärin tai fysioterapeutin ohjeistuksella. Tähän Omasairaalasta löytyy erittäin asiantuntevaa henkilökuntaa. Omasairaalan nettisivuille tästä linkistä!




Tarkoituksena on kertoa juoksujen edistymisestä kevennetysti ja toivottavasti pian myös keventämättömänä 76-kiloisena könttinä tulevien viikkojen aikana. Pysykää kanavalla!

1 kommentti:

  1. Tota ois varmaankin "hauska" kokeilla , tyyliin miltäs se juokseminen tuntuis sillä painolla millä on enkat tehty (eli ~20 kiloa vähempi kuin nyt...)

    VastaaPoista