sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Väliaikaratkaisu

Espoon Borzan käräjäoikeudessa käsiteltiin aikaisin tänä aamuna rikosasiaa, jossa syyttäjänä oli yleinen syyttäjä, syytettynä flotrack.orgin videon kello ja asianomistajana juoksija Joonas Harjamäki. Otettakoon heti aluksi huomioon, että käsittely on tapahtunut sunnuntaiaamuna nk. yleisten käräjäoikeuksien ollessa kiinni. Borzalassa ei pyhäpäiviä oteta niin vakavasti. Mitä tulee mainittuun "aikaisin" tapahtumiseen, todetaan kaiken olevan suhteellista.

Asia tuli käsittelyyn asianomistajan ilmoituksesta, sillä hän halusi varmistaa pissittikö flotrackin kello häntä linssiin, vai oliko hänen aikansa ehkä paljon tai kenties vähän hänen osuudellaan jenkkityylisessä viestiriehassa lajissa nimeltä Distance Medley Relay. Asianomistaja juoksi 1200m avausosuuden kyseisessä viestissä. Asianomistaja on toimittanut videomateriaalin syyttäjän (facebook) kautta tuomariston nähtäväksi.

Asiassa on käytetty laajaa kolmen tuomarin kokoonpanoa Oikeudenkäymiskaaren 2:1 §:n mukaisesti: "jos sitä asian laadun mukaisesti on pidettävä perusteltuna". Kokoonpanoon ovat osallistuneet Espoon Borza, Yuriy Salonen ja Tuomo Borzakovskiy. Mainittakoon, että kaikki ovat erittäin arvostettuja ja kokeneita käsitellyn asian kaltaisten tilanteiden arvioinnissa. Voitaisiinkin sanoa kyseessä olevan asiantuntijakokoonpano.

Suullinen käsittely on aloitettu 11.07 tuomariston herät... saavuttua istuntosaliin (tietokoneen ääreen). On kuultu syyttäjää, tutkittu annettua videomateriaalia sekä tulosliuskoja ja otettu huomioon, että asianomistaja on erittäin pedantti tapaus, joten tarkastelussa tulee käyttää nk. erityistä huolellisuutta.

***

Pitkän videotarkastelun jälkeen Borzan käräjäoikeus on tullut seuraavaan tulokseen. / Jury has reached a verdict, niin kuin asianomistajan ilmoitetussa kotipaikassa, Beaumont, TX, sanottaisiin. Tässä tapauksessa lause tosin muuntuu muotoon: 'Yuriy has reached a verdict.' Nyt jos joku miettii, niin, kyllä, Espoon Borzan käräjäoikeus on toimivaltainen käsittelemään asian, vaikka se ei ensiarvion perusteella vaikuttaisikaan oikealta forumilta.

1) Ensinnäkin on todettu, että pelikello videolla käy 2,7 sekuntia myöhässä. Siitä on syyttäjän toimesta esitetty näyttöä siten, että voittajajoukkue tulee maaliin kun videon kello on 9.37,9 (voittajan virallinen aika lopputuloksissa 9.40,62) ja Lamarin joukkue 9.50,9 (9.53,59).

2) Toiseksi syyttäjä on esittänyt, että viestissä osuusaika kiistatta otetaan siitä, kun kapulaa kantava juoksija ylittää viivan. Tässä tapauksessa väliaika siis otetaan toisen osuuden juoksijan (Jerel Massenburge) ylittäessä viivan.
Tarkasteltaessa sitä, missä ajassa väliaika tulee otettavaksi, on turvauduttu luonnollisesti videokuvaan. Videokuvasta huomataan, että juoksija Massenburge ylittää viivan kellon ollessa 2.58,2.

3) Tuomarit ovat kokoontuneet toimittamaan yhteenlaskua ja todenneet, että ensimmäisen osuuden juoksijan (asianomistaja Harjamäki) ajaksi saadaan näin 2.58,2 + 2,7 = 3.00,9.


Harjamäen osuusajaksi saadaan täten 3.00,9.

Flotrackia kehotetaan voimakkaasti aloittamaan tulevat videonsa aivan juoksun alusta väliaikojen ottamisen helpottamiseksi. Kehoitusta tehostetaan asetettavan uhkasakon avulla.

Päätöksestä voi valittaa Oikeudenkäymiskaaren 25 luvussa säädetysti 30 päivän kuluessa. Tyytymättömyyttä on ilmoitettava seitsemän päivän kuluessa. Valitus on tehtävä Espoon Borzan hovioikeudelle.


Tuomaristo on ollut asiassa muutoin yksimielinen, mutta T.Borzakovskiy haluaa todeta seuraavan:
Mitä tulee väliaikaan, olen ratkaisussa esitetyn mukaisella kannalla. Haluan kuitenkin todeta, että asianomistaja Harjamäki kömpii viivan yli ja jää tämän jälkeen makaamaan radan sisäpuolelle. Asiaa tarkemmin tuntematta epäilen, että asianomistaja on väsynyt tai erittäin väsynyt juuri edeltäneestä 1200m:n juoksusuorituksesta. Samalla haluan todeta suuren huoleni suomalaisten nuorten nykykunnosta, kun jo reilun kilometrin matka saa salskeat nuoret miehet näin väsyneiksi. Kyseessä lienee mahdollisesti amerikkalainen elämäntapa, jota meidän tulisi mitä suurimmassa määrin paheksua. Ei muuta lausuttavaa.


todisteet:
Flotrackin kiistelty pätkä DMR:stä
Tulokset (laji #66)

3 kommenttia:

  1. just joo :D paitsi valitus tehdään borzan käräjäoikeuteen, ei hoviin!

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä aivan totta. Valituskirjelmä osoitetaan hovioikeudelle, mut toimitetaan käräjäoikeuteen... tosin tässä tapauksessa ne sijaitsee fyysisesti samassa paikassa, joten jos se osoitetaan hoviin, niin se menee sinne suoraan? Öh.

    VastaaPoista