torstai 7. tammikuuta 2010

Salamashow

Ulkona jyllää tällä hetkellä melkoinen salamatuli. Jyrinä käy myös aina välillä kumahtelemassa. Hurjaa touhua. Videopätkää otettiin pimeydessä tiuhaan vilkkuvista valoista varmuuden vuoksi vähän joka kameraan. Laitetaan näkyville sitten joskus vaikka. Eihän tuo ukkonen yllätyksenä tänään tullut - kai se koko päivän kestänyt paahde ja porotus sitä vähän ennusteli..?

Oon ehtinyt viikon aikana toimia jonkinnäköisenä turistioppaana eteläafrikkalaisille jo kolmeen kertaan. Tietysti olen pronssinruskeana (tai lähinnä valko-punaisena) ilmestyksenä näyttänyt siltä, että tunnen paikat kuin omat taskuni. Ensimmäisellä kerralla pyydettiin ohjaamaan mahdollisesti vastaan tulevia eksyksissä olijoita oikeaan osoitteeseen. No, sen kyllä osaisi tehdä ulkomaalainenkin, mutta yleensä ulkomaalaisen näköisille ei varmaan puhuta aluksi afrikaansia. Tai en kyllä tiedä, oliko se sitä. Jotain kieltä, jota en ymmärrä, se ensin oli. Joo, niitä kieliä on aika monta. Duu juu spiik ingliss -lausahdus kuitenkin kirvoitti ainakin joitain tuttuja sanoja ja selvisin tehtävästä.

Toisella kerralla auto pysähtyi keskellä tietä ja kuski huikkasi jotain epäselvää (mp3:n jyskyttäessä maidenia se oli vieläkin epäselvempää) kävellessäni kohti markettia. Taas ilmeisesti afrikaansiksi. Ai tount andörstäänd. Ingliss? Ou jees. Nyt etsittiin yliopiston pääporttia. Jaaha. Helppo homma maassa viikon oleskelleelle. Hetkinen ja mieleeni juolahti, että majoituksen lähellä on joku suurehko portti kyllä. Yliopistoaluekin on kyseessä. It kud bii thi mein enträns. Jees, ounli tuu handröd miitörs tät vei. Ei ongelmia.

Kolmas kerta toden sanoo ja tällä kertaa olin jälleen jalkakäytävällä talsimassa. Auto pysähtyy viereen ja tuttu papatus alkaa. Lähestyn avoinna olevaa ikkunaa ystävällisesti ja kerron kielitaitoni (tai no, luotin todennäköisyyksiin ja tarjosin vain englantia). Pieni ööhm kuuluu nuoren mieshenkilön suusta ja hän toteaa, ettemme taida olla paikallisia. Juu ei, mutta voinko silti auttaa (alkaa kuitenkin tämä homma luistaa sen verran hyvin). Hän jatkaa kyselyä ja kysyy olemmeko peräti ulkomaalaisia. Kyllä vain. Mistä olemme kotoisin? Suomesta. Se on kuulemma cool. En tiedä tarkoittaako ilmastoa. Ilmeestä päätellen on lähinnä innoissaan. Seuraavat kysymykset koskevat sitä, kauanko olemme olleet maassa ja olemmeko tykänneet. Van viik änd jees veri matsh. Kaverit etsivät jotain leiriytymispaikkaa, mutta eihän suomalainen varmaan sitä tiedä. Nyt täytyy myöntää taitojen rajallisuus, etenkin kun ovat jo käyneet kyselemässä siinä ainoassa paikassa jonka tiedän. Nou kän duu. Kiittävät avusta, toivottavat miellyttävää vierailua maassa ja jatkavat matkaa. Täytyy tutkia, että mistä löytyy camping area, jotta tietää kun seuraavan kerran kysytään. Sitten täytyy hankkia sellainen vihreä liivi, jossa lukee tourist info. Ja nimilappu rintaan. Ja siihen nimen päälle liput niistä kielistä mitä osaa.

Nyt on jo välähtely ja jyrinä päässyt siihen vaiheeseen, että tulee jostain pilvenraosta vähän vettäkin. Tänään ei ollutkaan omalla kohdallani radankurituspäivä, mutta kai niitä vielä tulee. Seuraavaksi täytyy kuitenkin opetella afrikaansiksi lause: "Palvelemme valitettavasti vain englanniksi."

2 kommenttia:

  1. Tuomo,
    camping area löytyy, kun käännyt portilta oikealle ja juokset tien päähän. Afrikaansin alkeisopas löytyy naapurilta, ja muista sitten opetella myös käden ojentaminen, jotta saisit vaivanpalkkaa.

    VastaaPoista
  2. Rakas 'anonyymi',
    kuten kirjoitin ("etenkin kun ovat jo käyneet kyselemässä siinä ainoassa paikassa jonka tiedän") he olivat jo vierailleet siinä paikassa jonka tiesin. Kuulostanee hölmöltä ohjata heidät takaisin paikkaan, josta ovat juuri tulossa ja kyselevät muuta vaihtoehtoa... Tai no. Mistä mä sitäkään tiedän.

    VastaaPoista